Ekorodzice

Danie wielkanocne – zupa z rzeżuchy

Autor: Jolanta Walczyk 2010.03.19, 00:04
Bardzo pożywna i zdrowa, ciemnozielona zupa z rzeżuchy. Podana zarówno na ciepło, jak i zimno jest w stanie zachwycić wszystkich gości zasiadających przy wielkanocnym stole.





Przygotuj:

  •     1/2 średniej cebuli pokrojonej w plasterki,
  •     2 łyżeczki oleju (słonecznikowego lub szafranowego)
  •     1/2 pęczka rzeżuchy wraz z ogonkami!
  •     300ml wody
  •     bulion domowy
  •     szczypta soli wg uznania



Należy zeszklić cebulę na oleju. Rzeżuchę dokładnie umyć i przebrać, odrzucając pożółkłe listki. Grubo posiekać i zmiksować blenderem z cebulą i wodą. Tak przygotowaną zupę przelać do garnka z gotującym się bulionem. Doprowadzić do wrzenia i podgotowywać na małym ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Podawać od razu po przyrządzeniu. Można również ostudzić, wstawić do lodówki i podawać w formie chłodnika.



Tagi: alergików   dania   dania   dla   rzeżuchy   wielkanocne   zupa  

Przeczytaj także:

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki,... więcej »
Jakie garnki są najlepsze?

Jakie garnki są najlepsze?

Ekokuchnia to nie tylko zdrowe potrawy, ale i naczynia, w których je przygotowujemy. Wybór nie jest łatwy i zazwyczaj przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości garnek,... więcej »
Groch z kapustą POTRAWA WIGILIJNA

Groch z kapustą POTRAWA WIGILIJNA

Jedna z najbardziej znanych polskich potraw wigilijnych w ekoodsłonie. Groch z kapustą wbrew przysłowiu pasuje do siebie znakomicie i świetnie się zaprezentuje na waszych świątecznych stołach. więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Domowy proszek do pieczenia BIO

Domowy proszek do pieczenia BIO

Proszek do pieczenia to sypka, droga i niezdrowa mieszanina rozmaitych związków chemicznych z fosforaniami na czele, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie naszych ciast. Niewiele osób wie, że można łatwo i szybko wykonać go w zaciszu... więcej »


Komentarzy: 5
{opis}
02.03.2013 11:59 - hetmanka
Z tego co czytałam na innym forum 6 miesiac
{opis}
07.04.2012 16:05 - ela_wielo
Od jakiego wieku można ją podawać dzieciom?
{opis}
03.02.2011 12:11 - agnieszka
Przetestuje i wrzuce na bloga;d
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów