Ekorodzice

Kiełki własnej roboty

Autor: EKORODZICE.PL 2010.01.13, 13:27
Jeśli wydajesz majątek na kiełki w sklepach ze zdrową żywnością, najwyższy czas z tym skończyć. Każdy z nas jest w stanie wyhodować je w zaciszu własnego domu. Wystarczy ziarna pszenicy, słonecznika, soi, lub fasoli wsadzić do sitka i położyć  je nad słoikiem z wodą (sitko nie może dotykać wody). Najcenniejsze są kiełki kilkumilimetrowe, które dopiero zaczynają zielenieć. Jeśli denerwuje Cię duża liczba słoików poniewierająca się po domu, w sklepie zielarskim możesz kupić wielopoziomowe naczynia do hodowli kiełków.

Tagi: dnia   domowe   kiełki   porady  

Przeczytaj także:

Mrożenie ziół

Mrożenie ziół

Nie każdy z nas może sobie pozwolić na domowy ogródek z ziół we własnym mieszkaniu. Natomiast każdy jest w stanie przygotować sobie mrożony ogródek z ziół we własnej lodówce! Zioła najpierw należy umyć i posiekać, a następnie przełożyć... więcej »
12 typów kobiecej sylwetki – kolumna

12 typów kobiecej sylwetki – kolumna

Rady dla kolumn! Masz długie nogi, więc możesz pozwolić sobie na rybaczki. Wybieraj bluzki z okrągłymi dekoltami, także w kimonowym kroju będzie Ci do twarzy. Jeśli chodzi o dodatki, powinnaś szukać masywnych, długich, kolorowych naszyjników.... więcej »
Usuwanie smoły z auta

Usuwanie smoły z auta

Dbasz o swoje wymarzone auto, jak tylko potrafisz, ale i tak jest ubrudzone smołą? Chcesz się pozbyć plam, lecz nie wiesz jak? Uciążliwe ślady na karoserii swojego auta usuniesz szmatką nasączona niewielką ilością oleju lnianego lub olejku... więcej »
Jak wyczyścić przypalony garnek?

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Zupa serowa? Gorące mleko, a może odgrzewane leczo? Co tym razem zapomnieliście zdjąć z palnika? Cokolwiek by to nie było, szkoda Waszych nerwów. Z przypalonym garnkiem z łatwością poradzi sobie kuchenna przyprawa... Wystarczy pół szklanki... więcej »
Rozlany kosmetyk w bagażu

Rozlany kosmetyk w bagażu

Większość z nas przekonała się na własnej skórze, ile kłopotów może przysporzyć pojemnik z płynną substancją rozlany w walizce albo torbie. Zapewne nikt nie wspomina tego wydarzenia z sentymentem… Dlatego przed kolejną podróżą pamiętaj,... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
13.04.2012 22:55 - flavia
Kiedyś koleżanka z akademika hodowała kiełki, ale jakoś jej się nie udawało, gniły jej, albo było przesuszone.
{opis}
11.12.2011 20:47 - wesoly_romek
UWAGA! Niektóre nasiona zawierają substancje toksyczne. Są to fityna lub kwas fitynowy, związek, który kiełkowanie neutralizuje na tyle, że jedzenie kiełków nie zagraża zdrowiu albo niszczy je temperatura. Z kolei w niektórych roślinach strączkowych znajduje się fazyna, także trujący związek, który również nie lubi wysokich temperatur. Także sam proces kiełkowania redukuje ilość fazyny, a blanszowanie kiełków roślin strączkowych pozwala całkowicie ją wyeliminować ...

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »