Ekorodzice

Zupa migdałowa

Autor: Joanna Koszewska 2013.12.02, 21:40

O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda!  Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska. Doskonale komponują się z daniami wigilijnymi. Warto więc mieć w zanadrzu przepis na zupę migdałową...


  • 100 g ryżu                                                                       Czas przygotowania: ok. 60 minut
  • 150 g migdałów                                                                Kaloryczność potrawy: 100 g = 130 kcal
  • 1 litr mleka
  • 60 g rodzynek 
  • 5 g masła
  • 4 łyżki stevi lub ksylitolu

Ryż gotować przez około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Równocześnie podgrzewając mleko z migdałami zmielonymi, rodzynkami i masłem na małym ogniu przez około 15 minut. Dosłodzić do smaku. Ryż porcjować i zalać zupą migdałową, a wierzch udekorować uprażonymi płatkami migdałów.

Tagi: danie   migdałowa   wigilijne   zupa  


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów